tisdag 4 maj 2010

Bardomuseet i Tunis.


Ett besök i världens finaste museum med romerska mosaiker stod på agendan. Min guide var en pensionerad herre från Sousse. Gubben talade ett flertal språk och kunde i princip allt om Romarriket.
Han blev imponerad över hur mycket jag hade rest, själv hade guiden endast varit utomlands en gång och det på Malta. Under långa perioder i Tunisien fanns hårda valutarestriktioner, vilket hindrade vanligt folk från att resa.
Det var helt enkelt för dyrt.
Den äldre mannen tillbringade oftast sin semester i Douz. En stad som undertecknad har skrivit om tidigare.


Bardomuseet har flest romerska och bysantinska mosaiker i världen. Det mesta kommer från trakterna runt Kartago, som idag är en förort till Tunis. En gång i tiden utmanade staden Rom om Medelhavets herravälde.
Museet ligger inrymt i ett gammalt adelspalats.
När romarna i Italien föredrog att ha färgrika väggar, hade de afrikanska undersåtarna istället färgrika mosaiker på golven. Därför är dessa mosaiker de vackraste som kan uppbringas.
Africa Nova var ett av Roms mest välbärgade område, med en stor och rik koloni av romare. Alla tävlade i att ha den praktfullaste golvutsmyckningen.
Mosaikerna skildrar inte bara gudarnas värld utan många har även vardagliga motiv. Hela palatset är överfullt med dem, från golv till tak.
Ett besök rekommenderas starkt.