lördag 1 maj 2010

Gettot i Theresienstadt.

Vid ett besök i Prag, bodde jag i en lägenhet vid Nationalteatern. Där fanns folk från många länder. En judinna från Argentina fångade min uppmärksamhet. Hon var inkvarterad i våningen bredvid.
Det blev början till en liten flört. Tjejen ville följa med mig till Theresienstadt. Det var helt okej för mig. Resan var bokad via en judisk researrangör och detta var dagen innan. Det bestämdes att vi skulle gå iväg tidigt på morgonen. Av någon anledning dök hon inte upp så undertecknad stack iväg själv.
Vid hemkomst möttes man av en bister och sur uppsyn. Den planerade middagen på kvällen var inställd. Argentinskan var upprörd över att jag inte hade väntat. Att försöka förklara att det inte fanns så mycket tid att spela på hjälpte föga. Detta var en kulturkrock, vi förstod inte varandra. Efter en utskällning på spanska skiljdes våra vägar för gott.
Var resan värd en sabbad dejt?
Självklart, folk som inte fattar vikten av hålla tider, är inget för mig. Till middag åts det tjeckisk husmanskost som sköljdes ner med öl. Det var faktiskt skönt att slippa tjejen och istället njuta av lugnet och ensamheten.
Detta inlägg ska handla om besöket i Theresienstadt.


Theresienstadt var delvis ett genomgångsläger från vilket man skickade fångarna vidare till arbetsläger eller utrotningsläger. Gettot framhölls som en judisk bosättning. Vid dess tillkomst hade tågen sedan länge rullat österut till lägren i Polen.
Men att deportera vissa kategorier judar hade visat sig svårt. Framförallt var det problematiskt att motivera förflyttningar av judiska krigsinvalider samt dekorerade veteraner från första världskriget. Men även internationellt kända judar tilldrogs sig mycket uppmärksamhet.
Det var därför "mönstergettot" i Theresienstadt öppnades i november 1941.


Två månader senare, den 20 januari hölls Wannseekonferensen i Berlin. Detta illa beryktade möte, som fastställde att judarna skulle utrotas. Den slutgiltiga lösningen skulle genomföras med deportationer till läger i öst, där människorna skulle gasas ihjäl.
I protokollet nämns Theresienstadts funktion, se nedan:
"De evakuerade judarna kommer först att transporteras till så kallade genomgångsläger, från vilka de senare kommer att skicka österut. SS-Obergruppenführer Heydrich påtalade att en viktig förutsättning för genomförandet av evakueringarna är att man noga bestämmer vilka personer som skall omfattas av dessa åtgärder. Det är inte avsett att evakuera judar äldre än 65 år, istället ska dessa överföras till åldersgetton. Härför är Theresienstadt avsett. Även krigshandikappade judar och judar med krigsutmärkelser ska omfattas. På så sätt förhindras många interventioner"

Även om levnadsförhållandena i Theresienstadt var bättre än i andra getton, präglades tillvaron av sjukdomar, epidemier, hunger, vidriga hygieniska förhållanden samt överbefolkning.
Theresienstadt blev tidigt överfullt, staden var anpassad för 7.000 invånare. Tidvis bodde här över 53.000 judar. Tågen med människor anlände i snabb takt och för att avlasta staden genomfördes deportationer från Theresienstadt till Auschwitz.
Gettot kom flera gånger att användas i propagandasyfte, bland annat när Röda Korset besökte lägret den 22 juni 1944 och i april 1945. Inför besöken passade SS på att försköna området. Man planterade blommor, målade fasader samt spolade rent gatorna.
Lägret är även känt för den kulturella verksamhet som bedrevs av fångarna. Många var musiker, skådespelare, akademiker, författare och konstnärer. De uppförde konserter och teaterpjäser, höll föredrag, komponerade, tecknade och skrev.
År 2007 gav Ann Sofie von Otter ut skivan Terezin/Theresienstadt med sånger skrivna i gettot av ett tiotal kompositörer. Hennes far är värd ett inlägg, men jag hoppas kunna få in det en annan gång istället.
Från upprättadet i november 1941 och fram till april 1945 deporterades 140.000 hit. Över 80.000 fördes vidare till förintelselägren, varav 4.000 överlevde. Mer än 35.000 människor dog i gettot.
Jag blev guidad av en äldre kvinna bosatt i USA. Hon satt i lägret och överlevde. Tanten ingick i hemstadens födelsedagspresent till Adolf Hitler. Den lokala chefen gjorde hennes stad Brno judefri på Führerns 64 års dag.
Alla judarna deporterades till Theresienstadt. De flesta av Brnos judar skickades sedan vidare till Auschwitz.
Mvh Fredrik
www.scrapbookpages.com/CzechRepublic/Theresienstadt/TheresienstadtGhetto/index.html