tisdag 1 juni 2010

Från gästabud till Crazy Cow i Nyköping.


Nyköping är Sörmlands pärla och ett perfekt utflyktsmål på lagom avstånd från Stockholm. Staden har besökts många gånger av undertecknad. Historisk sett är orten en av Sveriges äldsta städer. Där har mycket dramatik utspelas, kungar fötts och dött.
Den store krigarkungen Gustav II Adolf växte upp på Nyköping hus, och fadern Karl IX somnade in på slottet.
Jag åker gärna hit varje år. Oftast i samband med flygresor från Skavsta, då undertecknad brukar nyttja tillfället att börja eller avsluta resan med en övernattning här.
Det forna renässansslottet dominerar stadsbilden. Idag återstår bara delar av det, eftersom en brand förstörde borgen 1665. Man återställde aldrig Nyköping hus.
Kungen återanvände teglet istället till att förstärka Stockholms slott, som brann ner 1697.
Den största händelsen i Nyköpings historia, eller den mest kända, är det berömda gästabudet, som jag tänkte skriva lite om.
Men först en kort avhandling om den viktigaste händelsen, Nyköpings recess 1396.
Det var ett avtal mellan de Nordiska länderna som la grunden för den berömda och i många svenskars ögon hatade Kalmarunionen 1397-1523.
Sverige tvingades in i ett dansk kontrollerat välde.
Till slut lyckades Gustav Vasa ta Sverige och Finland ur det. Dagen han krönte sig till kung, är vår nationaldag. Det var 6 juni, år 1523.
Samma datum som satte punkt för Kalmarunionen.

Nyköping gästabud handlar om den brödrartvist som uppstår när Magnus Ladulås dör. Om de tre sönerna som slåss om makten.
Kulmen på konflikten kom att avslutas på slottet vintern 1317.
Kung Birger Magnusson (1280-1321) lurar hit sina två bröder på ett kalas. Både hertig Erik (1282-1318) och hertig Valdemar (1284-1318) tackar ja till inbjudan.
Under denna tid fanns ingen huvudstad i Sverige, utan kungamakten förflyttade sig mellan landets olika slott och tog ut skatten i natura.
Man åt bokstavligt upp sina inkomster.
Vårt land var kargt, fattigt och glest befolkat. I riket bodde knappt 370.000 undersåtar. Krigen mellan bröderna hade tärt än mer på ett Sverige som redan var utblottat.
Förhoppning var att alla skulle försonas under denna jul.
Men icke, Birger tog tillfället att kasta sina bröder i källaren där de sedermera dog efter ett par månader. Den danske kungen lade sig i och försökte frita hertigarna, och enligt legend ska Birger då ha kastad den berömda nyckel till fängelsehålan i ån som omgärdar slottet.
Birger flydde landet. Den treåriga sonen till hertig Erik utsågs till ny kung. Hans namn var Magnus Eriksson, och ingen har suttit längre på Sveriges tron. I hela 43 år styrde han som svensk kung.
Ett rekord som troligtvis Carl XVI Gustaf kommer att slå.
Avslutningsvis kan det bara nämnas att Magnus Ladulås, var den första regenten i Sverige att begravas i Stockholm.
Hela denna berättelse om detta gästabud, är som skrivet av William Shakespeare. Historien innehåller allt, svek, kärlek, hat, maktspel, hopp och förtvivlan.

Till sist ska undertecknad knyta ihop berättelsen med rubriken. Det handlar om mitt senaste besök i höstas med några arbetskamrater.
Vi ville besöka den mytomspunna krogen Crazy Cow. Den ena kompisen hade ätit här på fyllan en gång i samband med en hockeymatch. Jag lockades av det originella namnet och den tredje personen, vår chaufför av prisläget.
Efter att ha gjort det obligatoriska besöket på Nyköpings hus, och hjälpt vår smärtpåverkade vän att lindra sin akuta tandvärk som bara uppkom, gick alla hit till krogen.
Lunchen var perfekt, hemlagat rotmos med fläsk, soppa, nybakat bröd och god dryck. Tandvärksklunsen behövde komplettera med lite konjak för att komma i balans.
Efter måltiden var sällskapet mätta och belåtna. Vi kunde lämna Nyköping som var iklätt ett härligt höstregn. Alla löven låg på marken. Nu var vintern på ingående. Staden blommar upp på sommaren, men efter den är allt heldött.
Med andra ord, en perfekt tid för oss.
Till denna stad kommer jag att återkomma många gånger och lunchen ska alltid intas på Galna Kossans restaurang.
Kvalité med låga priser kan man inte tacka nej till.

Mvh Fredrik
www.crazycow.se/