söndag 6 juni 2010

Khaosan Road i Bangkok.


Khaosan Road är ett 400 meter långt stråk i Bangkok och förmodligen den mest kända backpackergatan i världen.
En backpacker, är en självständig lågbudgetturist som reser långa perioder. Deras bibel och följeslagare är Lonely Planet. En guidebok som ger tips om billiga hotell och matställen.
Vanligaste resmålen för svenska backpackers är Sydostasien. Nästan alla passera någongång gatan under sin färd.
På senare år har denna form av resande börjat att kritiseras. Många menar att resenärerna tär på tredje världens resurser.
Även myten om den självständiga globetrotten, är värd att ifrågasätta. Jag upplever dem som en gäng personer som reser på en informell charterresa.
Alla tar in på samma hotell, äter på de rekommenderade restauranger och åker till vissa utvalda platser. Fenomenet kallas för Banana Pancake Trail.
Är detta frihet? Absolut inte.
Ska undertecknad vara ärlig, så går hela grejen ut på att se och uppleva så mycket man bara kan, för så lite pengar som möjligt. Därför måste turisten pruta, snåla och absolut inte handla souvenirer.
Beteendet gagnar inte lokalbefolkningen.
Jag har själv gjort några vändor i Sydostasien under dessa premisser.
Detta inlägg ska handla om mitt möte med Khaosan Road.



En gång i tiden låg Bangkoks största rismarknad här. Men sedan 1980-talet har gatan varit ett centrum för lågbudgetresenärer.
Området har utvecklas och standarden höjts på både boenden och restauranger. Idag finns Starbucks, MacDonald's och andra kända företag representerade på den bullriga gatan.
Jag var här i brytpunkten. När det fortfarande var sjaskigt. Avstigen från en buss från södra Thailand blir mitt första möte en knarkpåverkad och förvirrad amerikan. Han erbjöd att vissa ett bra hotell för lite pengar.
Självklart sket man i honom.
Så mycket konstiga typer har jag aldrig träffat på en och samma plats som just där på Khaosan Road.
Samtidigt är stråket en samlingsplats. Undertecknad mötte en massa folk som hade påträffats under resans gång i övriga Thailand och Malaysia.
Lukten av grillad kyckling, slamret från trafiken, blandat med surret från alla människor, inramat med gatustånd som säljer piratkopierade varor, så sammanfattas mina intryck av gatan.
Atmosfären är både krävande och inspirerande.
En galen plats, som är värd att upplevas en gång.
Mvh Fredrik
www.wikitravel.org/en/bangkok/Khao_San_Road