söndag 6 juni 2010

Star Wars och Matmata.


I Tunisiens inland ligger vackra ökenlandskap och ett av dessa är Matmata. Historiskt sett har folket hållit sig på sin kant, de flesta är berber. Ett folkslag som brukar räknas som Nordafrikas ursprungsbefolkning.
De bodde i grottor fram till 1960-talet. Anledningen till det var att undvika hettan samt att skydda sig från sandstormar.
På sommaren når temperaturen sällan under 40 grader.
Traditionellt har man livnärt sig på kamelhandel. Idag är största inkomstkällan oss turister.
Området har lytt under många stora dynastier, allt från Romarriket till det Ottomanska riket. Alla härskare har försummat denna landsdel. Det fanns inget av värde i Matmata, mer än en och annan dadelpalm och lite kameler.
Annars är det bara ogästvänlig terräng, som består av sand och sten.
När Tunisiens diktator Habib Bourguiba (1903-2000) kom till makten vid självständigheten 1957, försökte han integrera befolkningen och flytta dem till nybyggda lägenheter vid kusten.
Nomaderna hade svårt att ta till sig de moderna faciliteterna. Konflikter uppstod med övriga invånare. En efter en flyttade tillbaka till öknen.
Experimentet misslyckades.
Presidenten tröttnade och lät dem vara. Men makten ville mannen inte ge upp. Hans övriga insatser med planekonomi gick inte heller något vidare.
Men Habib Bourguiba var lojal mot sina grannar, och stödde öppet Algeriets önskan om självständighet. Diktatorn tillät också PLO att flytta sitt högkvarter till Tunis 1980.
De som led mest under förtrycket var islamister och människorättsaktivister.
Ideologiskt bestod hans rörelse av en blandning av socialism och panarabism. På plussidan hamnar att diktatorn fick igång en statsförvaltning, i och med att fransmän hade suttit på all administration.
När de stack, blev det oerhört svårt för Tunisien.
Till slut blev diktatorn avsatt 1987. Det sägs att skälet var att mannen betedde sig senil. Habib Bourguiba uppträdde märkligt och förvirrat de sista åren vid regeringsmakten.
Idag ligger Tunisiens landsfader begravd i födelsestaden Monastir. I ett vackert mausoleum. Åk dit och titta på det. Undertecknad tog tillfället i akt, när bussen som skulle hämta upp passagerare i staden krånglade.
Det som kom att rycka upp Matmata från sin fattigdom, var indirekt ett amerikanskt filmbolag, som spelade in en av världshistoriens mest populär filmer här, Star Wars.
Detta ska mitt blogginlägg handla om.


Den store filmskaparen George Lucas kom hit 1976. Miljön var som gjord för det månlandskap som Matmata skulle föreställa.
Den unge regissören skulle förverkliga sin dröm, att spela in sitt sciencefictionäventyr Star Wars. Inspirationen till filmen, var en Akira Kurosawa film, Hidden Fortress. Jag utgår ifrån att mina läsare har sett Star Wars, så någon mer förklaring runt filmen blir det inte.
Myndigheterna i Tunisien var till en början skeptiska, men gav med sig. Lite pengar löstes problemet.
Infrastrukturen var rena katastrofen. George Lucas kollegor jublade inte direkt, när det blev bestämt att inspelningen skulle ske nere i ett arabland och dessutom vid randen till Sahara.
Kombinationen av hetta med magsjuka som härjade hos de flesta i produktionen gjorde inspelningen till en mardröm. Tidsschemat spräcktes gång på gång, och budgeten överskreds.
Filmbolaget började ana oro. Ska vi lägga ner allt och inte förlora mer pengar? Eller ska vi chansa? Ett telefonsamtal kom till regissören om ett produktionsmöte i London.
George Lucas lyckades övertalade direktörena. Det var ju tur för 20th Century Fox och för oss biobesökare.
Denna episka berättelse slog alla rekord och pengarna bokstavligen flödade in till bolaget.
Men filmen påverkade även populärkulturen i västvärlden för all framtid.


När undertecknad besökte området, fick vi se inspelningmiljöerna från filmen och dessutom äta på en Star Wars inspirerad restaurang.
Kommersen gick på högvarv.
Det var många turister på besök. Avståndet från hotellen vid havet är överkomligt, därför kom buss efter buss hit med oss.
Mina intryck är ändå positiva. Landskapet är oerhört vackert och dramatiskt. Den karga marken med sin ödsliga inramning, är väldigt betagande.
Att leva här är nog ingen höjdare, men vid en kort visit är platsen underbar.
Lite pinsamt var det dock att besöka en "Berberfamilj" i deras hem. Hela turistgruppen trycktes in i en grotta, som påpassande var upplyst, samt hade misstänkt hög takhöjd.
Bostaden innehöll alla moderna saker, som t.ex. TV och kylskåp.
Utanför satt familjen iförda traditionella kläder och på gården sprang några magra getter. Passande nog låg grottan väldigt nära den moderna vägen.
En riktig turistfälla.
Det var lite väl tillrättalagt.
May the force be with you, Fredrik
www.lexicorient/tunisia/matmata.htm/
http://www.starwars.com/