tisdag 1 juni 2010

Det blåser på Fuerteventura.Välkommen till Fuerteventura. Här är turistindustrin fortfarande i sin linda om man jämför med grannöarna. Dock växer antalet besökare stadigt. Geografiskt ligger den mellan Afrikas västkust och Gran Canaria.
Det bor ungefär 70.000 fasta invånare på Fuerteventura. Ön är 120 km lång och som bredast 35 km. År 1402 kom området under spanskt styre och namnet betyder stark vind.
Undertecknad hamnade på ett nybyggt hotell som låg i en liten by cirka 5 km från öns andra stad, Gran Tarajal. Det var helt perfekt, lugnt och skönt. Bussen gick till stan 5 gånger om dagen, så man var ganska isolerad.
Jag brukade gå in till byn och fika. Då var man tvungen att prata spanska. Vilket inte var det lättaste, när mina kunskaper i detta språk är begränsade. Det blev mest en massa pekande istället.
Står du och tittar ut över havet, så är det inte mer än 100 km till Marocko. Tyvärr var vattnet för kallt att bada i, bara 17 grader.
Ett besök i Gran Tarajal, var verkligen inte givande, där fanns ingenting. Enda positiva är att staden är en knytpunkt för öns bussar, och dem åkte man en hel del med. Var tredje dag kuskade jag runt, för att sedan slappa två vid bassängen omgiven av vackra tyskor.
Ett bra upplägg.
På kvällarna blev det mycket vandringar på den karga ön, till byn och områdena där omkring. All skog blev nerhuggen redan på 1500-talet.
Landskapet domineras därför av sten och buskar.


Huvudstaden är inte heller mycket att hurra för, och på norra delen finns bara den överexploaterade turistorten Corralejo.
Men i söder möts turisten av de milsvida sandstränderna och Jandia ligger strategiskt mitt i allt detta. Stranden räknas till Spaniens finaste och är över 30 km lång. All sand på ön har antingen blåst över från Sahara eller skeppats hit med båt.
Vid besöket var det över 30 grader i luften, så nu skulle undertecknad passa på att bada i alla fall, men tyvärr rådde det badförbud.
Röd flagga hissades.
Vågorna var för höga, vilket skapar de farliga underströmmarna.
Under andra världskriget ägdes området av en mystisk tysk industriman. På den tiden var Jandia stängt för allmänheten. Det spreds en vild ryktesflora om denne tysk och om vad som försegick här.
Fanns det en hemlig ubåtsbas? Spekulationerna var många.
Än i dag berättas historier om spioneri och nergrävda nazistskatter. Bakom stränderna ligger även här en hel del hotell och engelska pubar.
Det var alltid lika skönt att återvända till min byhåla.


Efter en vecka förstod undertecknad varför ön fått sitt namn. Det blåser väldigt mycket här. Vinden far fram och tillbaka som en löpeld.
Min tid på Fuerteventura var nu ute. Det återstod bara att packa väskorna och åka hem. Men semester blev ofrivilligt förlängd 15 timmar, när flyget krånglade. Sällskapet fick sitta på ett hotell och äta billig spansk buffé som kompensation.
Flygplanet landade på Arlanda två timmar innan jag skulle börja arbeta.
Troligtvis kommer det inte bli något återbesök, men jag ångrar inte min närvaro där.